ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μελέτη βιωσιμότητας για τις συντάξεις θα καταρτίσει η κυβέρνηση

Νέα μελέτη βιωσιμότητας για τις συντάξεις θα καταρτίσει η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Μελέτη βιωσιμότητας για τις συντάξεις που θα αποδεικνύει πως η μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου το 2019 δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα και δεν θα επηρεάσει τις προοπτικές του συνταξιοδοτικού συστήματος, αναμένεται να καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενημερώσει το Eurogoup.

Στόχος είναι η μελέτη βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα να πείσει το Eurogroup, αλλά και τις αγορές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές. Για να γίνει αυτό, η ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα πρέπει να συνοδευθεί με κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί για το 2019 (π.χ. παιδικοί σταθμοί, μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη κ.ά.).

Επί της διαδικασίας, πρώτα θα συνταχθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο χωρίς την επίπτωση στις δαπάνες από τις περικοπές των συντάξεων ή την εφαρμογή των αντιμέτρων. Μέσα στον Νοέμβριο και πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού θα υποβληθεί στην Κομισιόν η μελέτη βιωσιμότητας με το αίτημα ακύρωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόταση και θα υποβάλει τη δική της εισήγηση στο Eurogroup είτε εντός του Νοεμβρίου, είτε εντός του Δεκεμβρίου οπότε θα εγκρίνει και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, για να ακολουθήσει η κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου με όλα τα μέτρα και τις αλλαγές που θα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2019.

Χωρίς λοιπόν υπερβολή, η απόφαση για τις συντάξεις θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι δανειστές πάντως θεωρούν πως η όποια απόφαση για τις συντάξεις θα πρέπει να εφαρμοστεί τώρα, ώστε οι συντάξεις να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικών αντεγκλήσεων εν όψει των εκλογών του 2019. Για αυτό άλλωστε αποκλείστηκε η συζήτηση της αναβολής του μέτρου για έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ