ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πολλές εκκρεμότητες αναχώρησαν οι επικεφαλής των θεσμών

Με πολλές εκκρεμότητες αναχώρησαν οι επικεφαλής των θεσμών
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνάντηση με την τρόικα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αμφίβολο είναι τελικά το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ την επομένη εβδομάδα, δεδομένου ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εντόπισαν πολλές εκκρεμότητες και ανοικτά θέματα στην τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναχωρώντας από το ξενοδοχείο Hilton όπου είχε επί τρεις σχεδόν ώρες συνάντηση με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι οι πλειστηριασμοί.

«Έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά στα κριτήρια υπαγωγής. Υπάρχουν πολιτικές διαφορές», είπε. Όπως απεκάλυψε, το συγκεκριμένο θέμα θα μεταφερθεί από το πρώτο πακέτο με προαπαιτούμενα στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτήρισε δε «αβέβαιη» την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ την άλλη εβδομάδα. «Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει έγκριση εκταμίευσης της δόσης», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Εκκρεμότητες και Σαββαΐδου

Ο υπουργός απεκάλυψε πως μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων αφορούσε στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Σημείωσε πως θα περιλαμβάνει πολλά συναφή με τραπεζικά θέματα, αλλά και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο ίδιος είπε πως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και θέματα στα ενεργειακά αποτελούν ακόμη εκκρεμότητες. Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να στείλει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και σε εκκρεμή θέματα στη φορολογία, μην αποσαφηνίζοντας εάν εννοούσε το θέμα της αποπομπής της Κατερίνας Σαββαϊδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Οι θεσμοί φέρονται να εξέφρασαν δυσφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ και η εκπρόσωπος Τύπου του Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπρέιντχαρτ, αναφέρθηκε σήμερα σε αυτό, λέγοντας πως η αυτονομία της ΓΓΔΕ είναι στο κέντρο της θεσμικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας και πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ενδυναμώσει τη θεσμική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία τόσο της ΓΓΔΕ όσο και της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αναχώρησαν ήδη από την Αθήνα, αλλά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών θα παραμείνουν στη χώρα για να συλλέξουν στοιχεία και να παράσχουν τεχνογνωσία σε ζητήματα σχετικά με τα προαπαιτούμενα.