ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σέφκοβιτς: Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση

Σέφκοβιτς: Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση
EPA

Την άποψη πως ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα είναι σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στην Αθήνα σε συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Κατά τον Σέφκοβιτς μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ενέργεια είναι μεταξύ των τομέων με το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό για την Ελλάδα. Κατά τον Σλοβάκο Ευρωπαίο Επίτροπο η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την Ευρώπη, διάφορα έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο αγωγός ΤΑΡ ή o τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συγκαταλέγονται στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ», είπε μιλώντας στα Νέα.

Κατά τον Μάρος Σέφκοβιτς η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ενέργεια για τα Νησιά. «Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση», εκμεταλλευόμενα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, ηλιακή, αιολική και θαλάσσια ενέργεια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα. «Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τη δαπανηρή εξάρτηση από το πετρέλαιο και να καταστήσουν τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα» δηλώνει κατηγορηματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τήλο, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν περιμένει από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες, «ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, το οποίο θα συμβάλει στην ώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο τη βιωσιμότητα». Οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 κάνουν λόγο για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32% και ποσοστό 32,5% ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο Σέφκοβιτς αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ