ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γκίτα Γκόπινατ αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Η Γκίτα Γκόπινατ αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ
Reuters

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Γκίτα Γκόπινατ θα αντικαταστήσει τον Μορίς Όμπστφελντ στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ.

Σε μια κίνηση που δεν αναμενόταν και η οποία χαρακτηρίζεται ορόσημο για την εμπέδωση την ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τοποθέτησε την Γκίτα Γκόπινατ στην θέση επικεφαλής στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα αντικαταστήσει τον Μορίς Όμπστφελντ που έχει ανακοινώσει από τον Ιούλιο ότι θα αποσυρθεί από το Ταμείο στα τέλη του 2018.

«Αναφερόμενη στην τοποθέτηση της Γκόπινατ η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε τα εξής: «Η Γκίτα είναι μια από τις πλέον σημαντικές οικονομολόγους στον κόσμο, με άριστα ακαδημαϊκά προσόντα, αποδεδειγμένο ιστορικό πνευματικής ηγεσίας και εκτεταμένη διεθνή εμπειρία. Όλα αυτά την καθιστούν εξαιρετικά καλή ώστε να οδηγήσει το Τμήμα Ερευνών μας σε αυτή τη σημαντική συγκυρία. Χαίρομαι που ονομάζω μια τέτοια ταλαντούχα φιγούρα ως επικεφαλής οικονομολόγος μας».

Η Γκίτα Γκόπινατ είναι συν-συντάκτης της Αμερικανικής Οικονομικής Ανασκόπησης και συν-διευθυντήρια του Διεθνούς Προγράμματος Οικονομικών και Μακροοικονομικών στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) των ΗΠΑ. Έχει δε συγγράψει το τρέχον Εγχειρίδιο Διεθνούς Οικονομίας με το πρώην Οικονομικό Σύμβουλο του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ.

Έχει συγγράψει περίπου 40 ερευνητικά άρθρα σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τη νομισματική πολιτική, το χρέος και τις αναδυόμενες κρίσεις στην αγορά.

Η Γκίτα Γκόπινατ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδία. Έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2001. Ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο πριν μετακομίσει στο Χάρβαρντ το 2005. Έγινε καθηγήτρια Διεθνών και Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ