ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Bloomberg φταίει, λέει το ΥΠΟΙΚ για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο

Το Bloomberg φταίει, λέει το ΥΠΟΙΚ για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Υπεραντίδραση των αγορών» στο δημοσίευμα του Bloomberg βλέπουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πίσω από το σημερινό τραπεζικό κραχ που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως δεν υπάρχει ανησυχία για το περιστατικό, το οποίο, όπως κρίνουν, είναι «διαχειρίσιμο».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσαν σήμερα κυβερνητικούς βουλευτές για μία σειρά θεμάτων, με εκείνο της περικοπής των συντάξεων , όμως, να κυριαρχεί.

«Δεν υπάρχει λόγος» να προχωρήσει το μέτρο, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας πως υπάρχει χώρος για αντίμετρα.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».

Όπως προσθέτουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία. «Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, προσθέτουν με νόημα ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.

«Ανησυχητικά» τα μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ΝΔ

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «ανησυχητικά» τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως «ανίκανη και τυχοδιωκτική».

«Η Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση είναι η μόνη που παραμένει εκτός αγορών. Τίποτα δεν προμηνύει ότι θα αποκαταστήσει σύντομα την αξιοπιστία της παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα για τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Νέα Δημοκρατία αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην «ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση η οποία φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες και κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία».

«Δυστυχώς η ανικανότητα αυτή αντικατοπτρίζεται παντού:

  • Στη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης,
    · στο κόστος δανεισμού της χώρας που παραμένει απαγορευτικό,
    · στις επενδύσεις που διαρκώς υπονομεύονται,
    · στο ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται και πνίγει τους Έλληνες,
    · και βέβαια στην ανεπάρκεια της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία, με εντολή του προέδρου της Ν.Δ., επισκέφθηκαν εκτάκτως το απόγευμα ο αντιπρόεδρος κ. Κ. Χατζηδάκης και οι τομεάρχες κ. Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας για να έχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης της».

«Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Για να ξεφύγει από το σημερινό της τέλμα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ