ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Οι λόγοι που οδήγησαν στο τραπεζικό «κραχ» της Τετάρτης

Χρηματιστήριο: Οι λόγοι που οδήγησαν στο τραπεζικό «κραχ» της Τετάρτης
Eurokinissi

Τους λόγους που οδήγησαν στο τραπεζικό «κραχ» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τετάρτη εξηγεί στο CNN Greece ο χρηματιστής Νίκος Χρυσοχοΐδης, την ώρα που στη χρηματιστηριακή αγορά, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφεται προσπάθεια ανάκαμψης.  Η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως «χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποδίδει την χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου στα μειωμένα λειτουργικά έσοδα, στη διαχείριση των «κακών» δανείων αλλά και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Όπως ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece, το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τον τελευταίο μήνα σε μία διαρκή πίεση με αυξημένες συναλλαγές κυρίως από την πλευρά των πολιτών, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά και τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Roadshow στο Λονδίνο, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Τα λειτουργικά έσοδα και αντίστοιχα τα κέρδη είναι χαμηλότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι και η πορεία διαχείρισης των κακών στοιχείων του ενεργητικού και «κακών» δανείων είναι μεν σωστή και βάσει προγράμματος, αλλά δημιουργεί ζημίες με αποτέλεσμα να θέτει σε αμφιβολία τα κεφάλαιά τους ή τουλάχιστον να τα μειώνει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μαζί με έξωθεν παράγοντες όπως είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων και αντίστοιχα των ιταλικών –που είναι και αυτά προβληματικά- δημιουργεί προβληματισμό στους διεθνείς επενδυτές και άρα μια διάθεση αποφυγής ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες» συμπληρώνει.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Ν.Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως αν συνεχιστεί το έλλειμμα λόγω πώλησης των κόκκινων δανείων σε τρίτους, θα δημιουργηθεί ζήτημα νέας αύξησης κεφαλαίου.

«Υπάρχει ο προβληματισμός ότι ναι μεν γίνεται σωστά και βάσει ενός καλού προγράμματος η διαχείριση αυτών των δανείων, αλλά προφανώς τόσο οι πωλήσεις αυτών των δανείων σε τρίτους όσο και η διευθέτησή τους από τους δανειολήπτες δημιουργούν σίγουρα ζημία λόγω μη είσπραξης σημαντικού μέρους των χρημάτων που οι τράπεζες είχαν δανείσει στο παρελθόν.

«Αυτό το έλλειμμα χτυπάει άμεσα τα ίδια κεφάλαια, τη ρευστότητα των τραπεζών και δυστυχώς υποδεικνύει πως εάν συνεχιστεί, θα δημιουργηθεί ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης, "νέας αύξησης κεφαλαίου"».

«Θα χρειαστούν βδομάδες ή και μήνες για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία»

Ερωτώμενος για το κατά πόσο το πρόσφατο σκάνδαλο της Folli-Follie και οι ανησυχίες για τα οικονομικά της ΔΕΗ συμβάλλουν στην επιβάρυνση του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντάει αναμφίβολλα ναι, κάνοντας λόγο για κλίμα αποεπένδυσης.

«Δυστυχώς τέτοιες υποθέσεις πάντα δημιουργούν προβλήματα και απόνερα. Υπάρχει μια φοβία ότι οι λογιστικές καταστάσεις δεν ελέγχονταν σωστά σε πολλές από τις εισηγμένες εταιρίες και κυρίως τις μεγάλες εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου».

«Δυστυχώς όταν υπάρχει αυτή η φοβία και οι φήμες που μπορεί να διασπείρονται από επενδυτικά μπλοκ ή απόψεις αναλυτών, εντείνεται -αν όχι η διάθεση για αποεπένδυση- η διάθεση για απλή παρατήρηση και όχι ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών».

Αυτό το σοβαρό πρόβλημα αποτρέπει την όποια διάθεση υπήρχε περαιτέρω επένδυσης και θα χρειαστούν κάποιες βδομάδες ή και μήνες για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και να ομαλοποιηθεί το κλίμα.

Σε ερώτηση αν το πολιτικό περιβάλλον ή το ανοιχτό ζήτημα με τις περικοπές των συντάξεων είναι κάτι το οποίο επηρεάζει το χρηματιστήριο και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η απάντηση είναι κατηγορηματική.

«Το χρηματιστήριο είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία. Έχουμε τα στοιχεία των εταιριών που βοηθούν στο να αποτιμήσουμε τις μετοχές και να βρούμε μια εύλογη αξία κεφαλαιοποίησης, αλλά έχουμε και την ψυχολογία που επηρεάζει την περαιτέρω επένδυση και συμμετοχή στις καθημερινές συναλλαγές».

«Η επιρροή ισχύει σαφώς και για τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα προκύπτει ότι βρίσκεται σε μια βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμοί που θα πλησιάσουν το 2% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο η ανάπτυξη βασίζεται στη μορφή εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αντίστοιχα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί μέσω των συμφωνιών της χώρας με τους δανειστές».

«Οποιαδήποτε παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δημιουργεί την ανησυχία ότι θα μπορούσε να παρεκτραπεί αυτή η προσπάθεια με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ανάπτυξη γύρω στο 2%» καταλήγει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ