ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Δεν βοηθούν η καταστροφολογία και ο μηδενισμός

Δραγασάκης: Δεν βοηθούν η καταστροφολογία και ο μηδενισμός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη δημιουργία ελληνικού παρατηρητήριου επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης αξιολόγησης από τον ΟΟΣΑ σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σκοπός του παρατηρητηρίου θα είναι η καλύτερη διάγνωση των όρων ανταγωνισμού στις διάφορες περιοχές και η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλισθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

«Οι Αρχές πρέπει να είναι ανεξάρτητες αλλά όχι ανεξέλεγκτες, με ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και με τη σύνδεση του έργου τους με την ικανοποίηση των κοινωνικών στόχων για μείωση των ανισοτήτων. Στην εποχή μας μιλάμε για εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού, όταν οι δυνάμεις στην οικονομία είναι παγκόσμιες με την τεχνολογική ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης δίνοντας έμφαση στη χάραξη κανόνων σε εθνικό, αλλά και σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πλαίσιο «για να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις».

«Στην Ελλάδα έχουμε έναν ιδιόμορφο καπιταλισμό με επιχειρήσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο των κανόνων και της νομιμότητας, με κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, αλλά και άλλες που λειτουργούν με τρόπο που θα μπορούσε να ονομαστεί πειρατικός ή και παρασιτικός» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη αναβάθμισης του ελέγχου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Άλλωστε, ζούμε σε εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού και στόχος είναι η οργάνωση του πλαισίου για έναν ανταγωνισμό που δεν θα απειλεί, αλλά θα προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά κι αυτό είναι και ο όρος για τη συνοχή της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι ο τρόπος που έγινε η μετάβαση από τα κρατικά μονοπώλια στις ανταγωνιστικές αγορές στην Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλες απαιτήσεις. Όπως είπε, ήταν αποσπασματικός ο τρόπος και σε πολλές περιπτώσεις τα κρατικά μονοπώλια έδωσαν τη θέση τους σε ιδιωτικά μονοπώλια, ενώ κάποιες αγορές λειτουργούν με αποπνικτική γραφειοκρατία ή σε άλλες επικρατεί ασυδοσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί ως προτεραιότητες αυτά τα θέματα και συμπλήρωσε πως «σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό το ότι τελείωσε η μακρά περίοδος των μνημονίων, αλλά έχουμε επίγνωση ότι δεν χωράει εξωραϊσμός της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα που μένουν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σημαντικά».

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, «δεν βοηθάει η καταστροφολογική τάση και ο μηδενισμός των πάντων χωρίς να βλέπουμε τις αλλαγές των συνθηκών και τις δυνατότητες που έχουμε για να περάσουμε τα προβλήματα». Είναι μια νέα φάση αυτογνωσίας, όπως είπε, που θα οδηγήσει σε νέο πρότυπο ανάπτυξης χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, θα ενσωματώνει τα μαθήματα του παρελθόντος και θα οδηγήσει σε μία εξωστρεφή και δίκαιη κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ