ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλαιοποίηση 11,07 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι τράπεζες από το 2015

Κεφαλαιοποίηση 11,07 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι τράπεζες από το 2015
EUROKINISSI

Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια (2015-2018) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν συνολικά το 67,1% της κεφαλαιοποίησής τους, φτάνοντας από τα 16,510 δισ. ευρώ στα 5,431 δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις από την πλευρά της πολιτείας να βοηθήσει θεσμικά στην επίλυση του προβλήματος αλλά και η ατολμία των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε πιο δραστικά μέσα αναφορικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και πολύ περισσότερο των επιχειρήσεων, επηρέασαν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών αλλά και στην οικονομία της χώρας. Χωρίς ουσιαστική ικανότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια της.

Την ανάγκη Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε χθες και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο των τραπεζών και στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, που έφεραν στην επιφάνεια, όπως τονίζει, «τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα που συνθέτουν ένα θολό και ασαφές τοπίο στις τράπεζες».

Όπως υποστηρίζει, η διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών πρέπει να είναι υπόθεση ενός και μόνο πιστωτικού φορέα που θα είναι σε θέση να δώσει λύσεις αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Μάλιστα, η ΟΤΟΕ από το 2015 είχε καταθέσει δέσμη προτάσεων για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (στεγαστικών και επιχειρηματικών), η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία ενός Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών και Στεγαστικών Δανείων, με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών, του ΤΧΣ και ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ