ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αναφορές στην Ελλάδα η ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν από το Μπαλί

Χωρίς αναφορές στην Ελλάδα η ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν από το Μπαλί
IMF Staff Photograph

Για πρώτη φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου που κάνει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του Ταμείου, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα.

Αν και στους εκπροσώπους Τύπου του ΔΝΤ είχαν σταλεί σχετικές ερωτήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά στην Ελλάδα .

Έτσι, η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το εάν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στις θέσεις του Ταμείου για το ζήτημα των συντάξεων, αλλά και για το πώς εκτιμά ο οργανισμός την τρέχουσα χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδος.

Αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν στο Μπαλί της Ινδονησίας και μέλλει να καταδειχθεί εάν θα γίνουν ανακοινώσεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση είπε πως πολλές χώρες της ευρωζώνης χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν το χρέος τους τώρα που η ανάπτυξη είναι εύρωστη, ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη οικονομική επιβράδυνση.

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν ανεπαρκώς αντικυκλική», είπε και προσέθεσε πως υπάρχουν χώρες που αυξάνουν το ονομαστικό έλλειμμα στους προϋπολογισμούς τους«Πρέπει να μειώνουμε το χρέος τις καλές εποχές για να έχουμε «χώρο» στις κακές», τόνισε.

Κατά την ενημέρωση Τύπου ο Τόμσεν έκανε και συστάσεις στην Ιταλία αναφέροντας πως η δημοσιονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Ρώμη δεν είναι η ενδεδειγμένη. «Η δημοσιονομική χαλάρωση δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ιταλία», είπε σχετικά.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί το αντίκτυπο μας ευρείας διεθνούς εμπορικής σύγκρουσης στην οικονομία της ευρωζώνης. Ακόμη, σημείωσε πως σήμερα η Βρετανία έχει δημοσιονομικό μαξιλάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων του Brexit.

Τέλος, για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης θέμα για το οποίο είπε πως διαπιστώνεται μειωμένη βούληση για πραγματικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ