ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν εγκρίνει το προσχέδιο του ελληνικού Προϋπολογισμού

Η Κομισιόν εγκρίνει το προσχέδιο του ελληνικού Προϋπολογισμού
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν έλαβε, τελικώς, επιστολή σήμερα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2019, γεγονός που συνεπάγεται την έγκριση από πλευράς Βρυξελλών αναφορικά με τα πεπραγμένα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, είπε για τον Προϋπολογισμό: «Νομίζω ότι ήδη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το σχέδιο για τον προϋπολογισμό, την πρόθεσή της δηλαδή και τις σκέψεις της για το πώς θα υλοποιήσει την οικονομική της πολιτική το 2019, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει, και μόνο αυτό το γεγονός αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση, η εκλεγμένη από το λαό, είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής».

Πρόσθεσε δε ο πρωθυπουργός: «Είναι μια διαδικασία διαλόγου αυτή με τους εταίρους μας. Μας βοηθάει, συγκυριακά, θα έλεγα, όχι στην οικονομία προφανώς, αλλά μας βοηθάει στο να κατανοήσουμε τη διαδικασία αυτή εμείς στην Ελλάδα το γεγονός ότι παραλλήλως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι όχι ότι η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που πιάνει τους στόχους, αλλά με την πολιτική και με το μείγμα της πολιτικής που η ίδια επιθυμεί -αυτό άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμά της με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο- αλλά κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει από τον στόχο, τον συμφωνημένο, κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ».

«Εμείς καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν αποκλίνει από το στόχο, αλλά τον υπερβαίνει και κατά τι, κατά 0,1% του ΑΕΠ. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει μέχρι το τέλος- όχι μόνο να μην υπάρξει καμία επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες, επαναλαμβάνω, και όχι έκτακτες, διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών μας και του προϋπολογισμού μας», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Ιταλία, επιστολές από την Κομισιόν έλαβαν την Παρασκευή η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Οι σχετικές επιστολές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ