ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά τη διάσωση των συντάξεων

Ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά τη διάσωση των συντάξεων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης και όλοι αναμένουν ότι θα υπάρξει τελική θετική γνώμη από την Κομισιόν και το Eurogroup ως τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου να μην περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει. Αναζητά τρόπους να χορηγήσει και εφέτος το επίδομα αλληλεγγύης στους ασθενέστερους και να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για το 2019.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικρότησε το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό. Οι αναφορές του πρωθυπουργού δεν είναι πρόωρες. Κύκλοι των θεσμών αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός του 2019 αναμένεται να περάσει από την Κομισιόν αλλά και το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο χωρίς κραδασμούς.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν ταχύτερα, αν είναι εφικτό μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τρόπο που θα αποσυνδέσει τα ελληνικά δημοσιονομικά, από εκείνα της Ιταλίας.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, πλέον ο ωφέλιμος χρόνος για την κυβέρνηση είναι μέχρι τον Δεκέμβριο. Σε αυτό το διάστημα ο στόχος είναι να περάσει ο προϋπολογισμός, να εφαρμοστούν τα αντίμετρα που προβλέπονται και να διασφαλιστεί με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών πως θα δοθεί και εφέτος το επίδομα αλληλεγγύης στους ασθενέστερους.

Στη βάση αυτή το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εισπράξει έως το τέλος του έτους 15 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% ή 7,2 δισ. ευρώ.

Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος «δημοσιονομικός χώρος» για να καταβληθεί και εφέτος το επίδομα αλληλεγγύης, να δοθούν αναδρομικά στις κατηγορίες πολιτών που έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να αυξηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για το 2019.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι εφέτος ο «δημοσιονομικός χώρος» θα διαμορφωθεί σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από αυτά σχεδιάζεται τα 300 εκατ. ευρώ να εξοικονομηθούν, ώστε να τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό του 2019 για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, ήδη οι θεσμοί έχουν κάνει στην κυβέρνηση σχετική υπόδειξη αναφέροντας πως με τον τρόπο αυτό θα αρθούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις για τον προϋπολογισμό 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ