Σταϊκούρας: Χωρίς σχέδιο η αξιοποίηση πόρων από την καταπολέμηση της διαφθοράς
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Επικριτικός για τα περιορισμένα έσοδα που έχει ανακτήσει η κυβέρνηση από οικονομικά εγκλήματα κατά του Ελληνικού Δημοσίου εμφανίσθηκε σήμερα ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, εκδίδοντας ανακοίνωση με αφορμή θέμα που έφερε στη δημοσιότητα προχθές το CNN Greece.

Το δημοσίευμα του CNN Greece ανέφερε πως οι Εισαγγελικές Αρχές, η ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχουν το τελευταίο διάστημα αποκαλύψει πλήθος σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου εκ των οποίων κάποια αφορούν σε σκάνδαλα τεράστιας εμβέλειας. Ωστόσο, διαπιστώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που έχουν καταχραστεί, υπεξαιρέσει ή ακόμη και παράξει μέσα από τις έκνομες ενέργειες τους τα εν λόγω πρόσωπα, δεν επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία, διότι είτε έχουν σταλεί εκτός Ελλάδος, είτε διότι οι εμπλεκόμενοι τα έχουν κρύψει εντός της χώρας.

Για το θέμα της ανάκτησης των χρημάτων αυτών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

«Τον Δεκέμβριο του 2013, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, άνοιξε ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό να συγκεντρώνονται σε αυτόν χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Κίνητρο για τους δυνάμει καταθέτες ήταν να διεκδικήσουν από τη Δικαιοσύνη καλύτερη αντιμετώπιση στις υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους από την παράνομη δραστηριότητά τους. Τον Ιούνιο του 2014, μάλιστα, η τότε Κυβέρνηση, με το Ν. 4270/2014, προέβλεψε τα ανωτέρω ποσά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία σημειώνεται ότι ακολουθείται ως συνήθης πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ήταν, μέχρι το τέλος του 2014, να συγκεντρωθούν 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μας (25.10.2016, 15.02.2017, 08.05.2018, 23.07.2018) δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τα ποσά που ετησίως συγκεντρώνονται στον εν λόγω λογαριασμό. Ούτε πώς αυτά αξιοποιούνται.

Πριν από λίγες μέρες, στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε ξαφνικά μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα εισπραχθέντα ποσά στο συγκεκριμένο λογαριασμό ανέρχονται σε μόλις 24.000 ευρώ για ολόκληρο το 2018!

Και μόνο η σύγκριση των δύο περιόδων αποκαλύπτει τη διαφορά της πολιτικής βούλησης, του σχεδίου και της αποτελεσματικότητας των δύο Κυβερνήσεων στο πεδίο της αξιοποίησης πόρων από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στον συνεχή αυτό αγώνα, εμείς μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει στη βούληση, το σχέδιο και την αποτελεσματικότητα. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κέρδισε μόνο στα λόγια».

Διαβάστε επίσης