ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους

Νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους
EUROKINISSI

Το ένα πίσω από το άλλο τα πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσέφυγαν και ζητούσαν την αναδρομική καταβολή των δώρων καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους. Ήδη εκδόθηκαν άλλες δύο νέες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους (9117/2018 και 10601/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας).

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ) τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθμ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθμ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Κατά την ΕΝΥΠΕΚ, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να αποφασίσει την ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’ έτος καταβολή τους. ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Ο δρόμος για τη διεκδίκηση των κομμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας έχει ανοίξει για τα καλά. Πριν από λίγες ημέρες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης με απόφασή του έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων δικαιώνοντας συνταξιούχο με επιστροφή δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επίσης άλλη μια πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά δικαίωσε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους διατάσσοντας την επιστροφή ποσών από το 2014 έως και το 2016.

Οι αποφάσεις αυτές δίνουν αισιοδοξία σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που διεκδικούν νομικά την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού τους. Παρόμοια έκβαση είχε και υπόθεση που πήγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και δικαίωσε υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, όπως και αντίστοιχη που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια από το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ναυπλίου και έδωσε το πράσινο φως στην επιστροφή των δώρων σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους.

Ωστόσο, το βάρος για την τύχη της διεκδίκησης των οικονομικών απαιτήσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων καλούνται να σηκώσουν για άλλη μία φορά οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς η δική τους απόφαση θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ