Δώρα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων: Θέμα χρόνου η απόφαση του ΣτΕ
Πηγή: EUROKINISSI

Θέμα χρόνου θεωρείται σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα δημοσίων υπάλληλων και συνταξιούχων, αφού το όλο θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον περασμένο Ιούνιο, που σημαίνει ότι η τελική ετυμηγορία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παραμένει άγνωστο πάντως αν η κρίσιμη αυτή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προωθηθεί στην Ολομέλεια. Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους. Τονίζεται ότι κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίων έπαιξε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς νόμους 4093 και 4051 του 2012.

Προς το παρόν οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Η αίτηση έχει ως στόχο τη διακοπή παραγραφής των αναδρομικών για να μη χαθεί το έτος 2018 από τις διεκδικήσεις. Η επίτευξη ή όχι του στόχου θα κριθεί από τα δικαστήρια. Η αίτηση όμως δεν αρκεί. Για να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο, οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν αγωγές και να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα. Γι’ αυτό και οι δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα συμβουλεύουν τους συνταξιούχους να υποβάλουν ομαδικές αγωγές ώστε να περιορίσουν τα δικαστικά έξοδα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα θα είναι ισόποσα με τα χρήματα που διεκδικούν.

Διαβάστε επίσης