ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Οκτώβριο
ΕUROKINISSI//ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Μεγάλη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο, αλλά και ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Κατά το ΙΟΒΕ, η απόκλιση της τάσης επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

«Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα», αναφέρει η έρευα.

Σύμφωνα με την έρευνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 101 μονάδες τον Οκτώβριο από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγράψει ξανά έντονη πτώση. Αναλυτικότερα από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι:

- Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνθηκε τον Οκτώβριο, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκε με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται

- Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώθηκαν τον Οκτώβριο, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν ελαφρά τον Οκτώβριο, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την άνοδο του δείκτη αποθεμάτων.

- Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά τον Οκτώβριο, όπως και –περισσότερο- εκείνες για την απασχόληση.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ