ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 30.000 ακίνητα το 2019

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 30.000 ακίνητα το 2019
PIXABAY

Το 2019 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πάνω από 30.000 ακίνητα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες από τραπεζικά στελέχη στο 19ο Συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo.

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες στον SSM, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει την τριετία 2019 - 2021 να μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ για να διαμορφωθούν στα 37 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2016.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης η μείωση αυτή, θα επιτευχθεί κατά 50% (25 δισ. ευρώ) με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά περίπου 25% με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Όπως είπε ο κ. Πανούσης, από τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό το 80-85% περνάει στα χέρια των τραπεζών και μόνο το 20% καταλήγει σε ιδιώτες.

Ο Γιώργος Φράγκου, βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι μαζί με τις διαγραφές είναι από τους κυριότερους μοχλούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρνητικός παράγοντας στη γρήγορη πορεία της διαδικασίας είναι ότι η εκτίμηση της τιμής κάποιων ακινήτων στην πράξη δεν συνάδει με τους όρους της αγοράς.

Όπως είπε, από τους πλειστηριασμούς που κηρύσσονται άγονοι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% αφορά ακίνητα για τα οποία οι οφειλέτες προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας διόρθωση της τιμής στην οποία το ακίνητο βγαίνει στον πλειστηριασμό. Οι δανειολήπτες θέλουν τα ακίνητά τους να εκποιούνται σε υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουν εκτιμηθεί από τις τράπεζες. Ωστόσο με την κίνηση αυτή παγώνει ο πλειστηριασμός των ακινήτων για αρκετούς μήνες, μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ