ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Τόμσεν: Αναγκαία η μεταρρύθμιση των συντάξεων
Reuters

Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και πως δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις που αφορούν στις δημοσιονομικές πολιτικές ή στις πολιτικές που άπτονται του τραπεζικού συστήματος, προχώρησε σήμερα από την Κοπεγχάγη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Κατά την παρουσίαση της έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe) ο Πόουλ Τόμσεν ερωτήθηκε τόσο για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε εμφατικά πως πλέον το ΔΝΤ δεν μετέχει στις αποφάσεις, ωστόσο αναφέρθηκε συνοπτικά και στα δύο ζητήματα.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για το πώς αξιολογεί το γεγονός πως η Ελλάδα κάνοντας χρήση του δημοσιονομικού της χώρου εξετάζει να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν γνωρίζει σε βάθος τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο…. Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες», ανέφερε και προσέθεσε πως εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές.

Ερωτηθείς ξανά από το CNN Greece για τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ισχυρή εξάρτηση τους από το κράτος και για τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες, ο Πόουλ Τόμσεν ξανά δεν θέλησε να απαντήσει σε βάθος. «Δεν έχουμε διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για τα ζητήματα αυτά», ανέφερε.

Προσέθεσε πάντως πως υπάρχουν μακροχρόνια ζητήματα με τις ελληνικές τράπεζες (long-standing issues), πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσει ειδικό χειρισμό.

«Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», ανέφερε σχετικά.

Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ στην έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020. Οι σχετικές προβλέψεις είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με όσα εκτιμούσε προ εξαμήνου το Ταμείο, το οποίο τοποθετούσε στο 1,8% του ΑΕΠ την ανάπτυξη της Ελλάδος για την επομένη διετία. Ξεπερνούν δε και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των φθινοπωρινών της οικονομικών προβλέψεων, όπου τοποθέτησε στο 2% την ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 και ακόμη υψηλότερα στο 2,3% εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ