ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συντάξεων: Θα πάρουν τα χρήματα όσοι δεν έκαναν αίτηση;

Αναδρομικά συντάξεων: Θα πάρουν τα χρήματα όσοι δεν έκαναν αίτηση;
Pixabay

Περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για τα λάβουν τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012.

Κατά την κυβέρνηση, ωστόσο, και με βάση τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος το ζήτημα των αναδρομικών δεν είναι θέμα αίτησης.

Μιλώντας στη Βουλή, για την τροπολογία που χορηγεί αναδρομικά στους ενστόλους και σε άλλους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, τα κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια».



Το ζήτημα, ωστόσο, των αναδρομικών είναι μεγάλο, καθώς το συνολικό ποσό προσεγγίζει 10 δισ. ευρώ.

Έτσι, πολλά θα κριθούν μεν από την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο η απόφαση λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το Μαξίμου.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το ΓΛΚ είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων, όπου εδώ η… μπάλα χάνεται.

Μόνο για τα Δώρα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ