ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις Στουρνάρα για την πλήρη άρση των capital controls

Αποκαλύψεις Στουρνάρα για την πλήρη άρση των capital controls
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την πλήρη άρση των capital controls στα μέσα του 2019 ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, ενώ έκανε λόγο για «πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή» της Ελλάδας την περίοδο 2013-2017.

«Διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αν όλα πάνε καλά», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη, όπως μεταδίσει το Bloomberg.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, ενώ προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. «Δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που βίωσαν κρίση, «στην Ελλάδα η κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα». «Τα γενεσιουργά αίτια της ελληνικής κρίσης εντοπίζονται στις σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες οι οποίες συσσωρεύονταν επί πολύ καιρό και οδήγησαν στην κρίση δημόσιου χρέους που εκδηλώθηκε το 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε ένα δυσμενές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον παγκοσμίως, το ελληνικό Δημόσιο έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών και την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα των επενδυτών», προσέθεσε.

«Αυτές οι συνθήκες κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική στήριξη. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε, χρειάστηκαν τρία Μνημόνια Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και μία σημαντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το λεγόμενο PSI, το 2012» εκτίμησε ο ο Διοικητής της ΤτΕ.

Πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, την περίοδο 2013-2017 εξαλείφθηκε το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και «για πρώτη φορά από το 2001, μεταστράφηκε σε πλεόνασμα, το οποίο διατηρείται έκτοτε επί πέντε συνεχή έτη».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ έκανε λόγο για βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, εκτιμώντας ότι «ανακτήθηκε σημαντικό μέρος της σωρευτικής απώλειας ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων και το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 19,0% το 2009 σε 33,2% σήμερα».

«Ως αποτέλεσμα έχει αυξηθεί σημαντικά η εξωστρέφεια της οικονομίας και έχει αρχίσει η αναδιάρθρωσή της υπέρ κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ