Ενημέρωση τραπεζιτών για το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια
Πηγή: eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να τις ενημερώσει για το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρεία αυτή, θα εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 42 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο CNN Greece πως αν και γνωρίζουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχέδιο, ωστόσο δεν μπορούν να το σχολιάσουν, καθώς δεν έχουν πλήρη γνώση των λεπτομερειών της συγκεκριμένης πρότασης.

Από την πλευρά τους αποσαφήνισαν πως σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική που χαράζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις των «κόκκινων» δανείων στα κεφάλαια των τραπεζών, προβλέπει την παροχή εγγυήσεων μέσω ειδικού σχήματος (Asset Protection Scheme – APS) σε τιτλοποιημένες εκδόσεις.

Να σημειωθεί πως JP Morgan και BlackRock ήδη έχουν αναλάβει από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ να εξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής του ειδικού εγγυητικού σχήματος, το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα εφαρμοστεί με στόχο την κεφαλαιακή ανακούφισή των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το εγγυητικό σχήμα που εφάρμοσε η Ιταλία, καθώς θεωρεί πως αυτό δεν θα σκοντάψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Διαβάστε επίσης