ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλό βαθμό δίνει η FATF στην Ελλάδα στην καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος

Καλό βαθμό δίνει η FATF στην Ελλάδα στην καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος
Pixabay

Με καλές εντυπώσεις που προϊδεάζουν για μια θετική αξιολόγηση αναχώρησε από την Ελλάδα το δεκαμελές κλιμάκιο αξιολογητών της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) που θα βαθμολογήσει τη χώρα μας ως προς τις επιδόσεις της στην αντιμετωπίσιμη του ξεπλύματος χρήματος.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που τους τελευταίους μήνες κινήθηκε μεθοδικά για να αναβαθμίσει το νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας μας ως προς την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ειδικά τις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου, που το τελευταίο εξάμηνο ηγήθηκε της σχετικής προσπάθειας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η FATF είναι ο φορέας από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σκοπός της FATF, είναι αφενός η καθιέρωση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφετέρου η εφαρμογή των προτύπων από τα κράτη–μέλη. Στη βάση αυτή η FATF ελέγχει και αξιολογεί την εφαρμογή των προτύπων σε διεθνές επίπεδο και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Το κλιμάκιο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης έμεινε στην Αθήνα για σχεδόν τρεις εβδομάδες και είχε καθημερινά συναντήσεις με όλες τις αρχές και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη βάση αυτή, οι αξιολογητές είχαν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ειδικά με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη που ηγείται της Αρχής, με στελέχη της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, την Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.α..

Αν και τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου θα ανακοινωθούν σε ολομέλεια της FATF που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019 στο Παρίσι, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτές προϊδέασαν την ελληνική πλευρά πως η αξιολόγηση θα έχει θετική έκβαση.

Η τελευταία φορά που η χώρα μας είχε αξιολογηθεί από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης ήταν τον Ιούνιο του 2007. Να σημειωθεί δε πως από το 2011 η Ελλάδα είναι στην «πρώτη κατηγορία» της FATF, δεδομένου ότι εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα της με συνέπεια και καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βούληση της κυβέρνησης είναι η επιτροπή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να έχει εφεξής αναβαθμισμένο ρόλο, αλλά και να παρασχεθούν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όλα τα πρόσφορα μέσα, ώστε να ολοκληρώσει εν εξελίξει έρευνες για πολύκροτες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ