ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διελκυστίνδες στο Eurogroup για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης

Διελκυστίνδες στο Eurogroup για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης
REUTERS/Alessandro Bianchi

Στην ανάγκη να υπάρξει αποσαφήνιση των μελλοντικών ρόλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στην Ευρωομάδα θα γίνει συζήτηση για τον ρόλο της Κομισιόν και του ESM. «Χρειάζεται σαφήνεια για τον ρόλο των δυο θεσμών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης», σημείωσε.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως το Eurogroup θα εξετάσει και την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με την υιοθέτηση ενός κοινού προϋπολογισμού, κάτι που εκτίμησε πως θα ξεκαθαρισθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ο Σεντένο ερωτηθείς για την Ιταλία είπε πως δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup και πως προς το παρόν το ζήτημα της Ιταλίας – την υπέρβαση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 – το χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο συμβούλιο δήλωσε πως η εμβάθυνση της ευρωζώνης είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Eurogroup. Αναφερόμενος δε στην μεταρρύθμιση του ESM είπε πως η Κομισιόν έχει καταλήξει σε Μνημόνιο Κατανόησης για τη μελλοντική τους συνεργασία.

Αναφορικά με την Ιταλία, είπε ότι δεν θα γίνει συζήτηση σήμερα, ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, μη αποκαλύπτοντας εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρώμη.

Πάντως, την ίδια στιγμή που γίνονταν οι εν λόγω δηλώσεις στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ξεκαθάριζε πως τα σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που αναμένονται να παρουσιαστούν από Γαλλία και Γερμανία πιθανότατα δεν θα λάβουν τη στήριξη της Ιταλίας.

«Εάν, όπως φαίνεται, το σχέδιο βλάπτει την Ιταλία, δεν θα έχει ποτέ την υποστήριξη μας», είπε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ