ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ σε τραπεζικούς

Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ σε τραπεζικούς
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους υπαλλήλους της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΕΤΕ) συνταξιοδοτούνται.

Όπως προκύπτει από την απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστές στάθμισαν το γεγονός ότι η μείωση αυτή έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, λόγω του ότι οι σύμβουλοι επικρατείας οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφασή τους κινούμενοι εντός του πλαισίου συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, που αφορά περιορισμένη και συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων, και ένα ασφαλιστικό ταμείο με οικονομικά μεγέθη σαφώς προσδιορισμένα, με βάση και τη σχετική αναλογιστική μελέτη, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν γεννά από μόνη της νομολογιακό προηγούμενο ικανό να επηρεάσει ευρύτερο κύκλο συνταξιούχων.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης έπειτα από προσφυγή που είχαν καταθέσει 6 πρώην υπάλληλοι της ΕΤΕ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ.

Παράλληλα, με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη και αντικαταστάθηκε το άρθρο εκείνο (άρθρο 7) του καταστατικού με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Επιπλέον καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος μάλιστα εφαρμόζεται αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.

Με τα νέα δεδομένα το εφάπαξ μειώθηκε σημαντικά, από 91% περίπου των αποδοχών των συνταξιούχων στο 55% των αποδοχών που ελάμβαναν μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ