ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά και για την εισφορά αλληλεγγύης διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Αναδρομικά και για την εισφορά αλληλεγγύης διεκδικούν οι συνταξιούχοι
EUROKINISSI

Αναδρομικά ποσά από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μπορούν να διεκδικήσουν περίπου 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Η εισφορά επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ μεικτά. Ωστόσο, εφαρμόστηκε στα ποσά που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα οποία μετά τις διαδοχικές μειώσεις που έγιναν προσγειώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, περίπου 3.000 συνταξιούχοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκαν καθώς το Δικαστήριο έκρινε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αντισυνταγματική.

Η απόφαση 244/2017 του Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017 και από την ημερομηνία αυτή οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν κάνει προσφυγή έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δικαίωμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ένστολοι, πανεπιστημιακοί και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Οι περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από το 2010, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά η εισφορά, που μπορεί να φθάσουν έως και τα 4.440 ευρώ ανά έτος. Όσοι δεν είχαν προσφύγει διεκδικούν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι να υποβάλουν αίτηση, εντάσσοντας και τις αξιώσεις τους για επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε να ανακόψουν την παραγραφή. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της ειδικής εισφοράς τους προηγούμενους μήνες σε έντυπη μορφή μπορούν να την υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ