ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα

Εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

«Καρότο και μαστίγιο» επεφύλασσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, καθώς ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019 και τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή επεσήμανε πως η Ελλάδα καταγράφει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.

Η σχετική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Στην έκθεση δίνεται «πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται, ούτε για να πιαστεί ούτε για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Εκτιμάται ότι το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022 προβλέπεται να οδηγήσει σε ίδιο επίπεδο δαπανών για συντάξεις ως ποσοστού του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που θα είχε η πλήρης εφαρμογή της περικοπής. Αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2015-16, οι δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στον μέσο όρο της ευρωζώνης (13%) έως το 2027.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η μείωση που θα έφτανε στο 14% κατά μέσο όρο για 1,4 εκατ. δικαιούχους θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των ανθρώπων που θα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας.

Ωστόσο η ΕΕ εμφατικά τονίζει πως «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Στη βάση αυτή υπενθυμίζει πως για να λάβει την συμφωνημένη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις συμφωνημένες διαθρωτικές αλλαγές.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στην έκθεση της ΕΕ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις σε κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2022.

Ενδεικτικά σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρεται πως είναι σημαντικό οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε να προστατεύσουν τα όσα έχουν επιτευχτεί στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι παρά την πρόοδο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και μπορούν να εμποδίσουν την ανάκαμψη. ¨όπως σημειώνει, τα spread παρέμειναν υψηλά «εξαιτίας του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και εγχώριων αδυναμιών» και αυτό το πλαίσιο θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

«Συνολικά η ισορροπία σε ότι αφορά στα μακροοικονομικά ρίσκα γέρνει προς το αρνητική (downside), και αυτό συνδέεται με τις δυνητικές εγχώριες πολιτικές αστοχίες και μια αδύναμη ικανότητα εφαρμογής του τραπεζικού τομέα, όπως επίσης μια αρνητική εξωτερική εξέλιξη, περιλαμβανομένης της επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο», σημειώνεται σχετικά.

Σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς κινδύνους, επισημαίνεται ότι αν και δεν είναι κάτι που άμεσα εμπλέκει την κυβέρνηση, ανησυχία δημιουργούν μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται κα πι αποφάσεις για τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2012, του 2015 και του 2016 καθώς και της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα το 2012.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση καλείται να παρακολουθεί την κατάσταση και να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους», σημειώνεται σχετικά.

Στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες χρειάζεται οι καθυστερήσεις να αντιμετωπιστούν με επείγοντα τρόπο, ώστε να ληφθούν υπόψη στη δεύτερη έκθεση τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνονται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νομικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, η μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο Υπερταμείο και ο διορισμός γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί πως η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Την ικανοποίηση του για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόφσκις παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμενα, συνεχάρη στην εισαγωγική του ομιλία την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα προγράμματα προσαρμογής τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs - SMPs) δεν μπορεί να γίνει πριν από το Φεβρουάριο του 2019. «Δεδομένου ότι η τελευταία δόση αποδεσμεύτηκε τον Αύγουστο , η επόμενη δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πριν το Φεβρουάριο», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, όπως είναι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γίνεται μετά από τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο οικονομικής σταθερότητας. Όπως ανέφερε κατά την άποψη της Κομισιόν η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.

«Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και τα οποία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ