ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 172 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Eurobank στο 9μηνο 2018

Στα 172 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Eurobank στο 9μηνο 2018
eurokinissi

Καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο 9μηνο του 2018 η Eurobank.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο (214 εκατ. ευρώ) και 1,1% το 9μηνο 2018 (627 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση (255 εκατ. ευρώ) και 1,5% σε ετήσια βάση (731 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και 2,6% σε επίπεδο 9μήνου. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 7,1% το τρίτο τρίμηνο και 9,8% στο 9μηνο 2018, κυρίως λόγω υψηλότερων εσόδων από τη Διαχείριση Περιουσίας και τις εργασίες Κεφαλαιαγορών.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 653 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 3,8% την ίδια περίοδο. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 46,0% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε σε -110 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και σε 519 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2018. Λαμβανομένης υπόψη της πώλησης χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 170 μονάδες βάσης έναντι του δευτέρου τριμήνου 2018.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2018 ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας δήλωσε τα εξής:

«Η Eurobank παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σταθερή τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα και εξωγενείς προκλήσεις», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η σταθερή κερδοφορία, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων μας υποστηρίζουν τις επιδόσεις της Τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 59 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 172 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, χάρη στα ισχυρά οργανικά κέρδη προ προβλέψεων συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου λειτουργικού κόστος.

Στην Ελλάδα υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2018. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνέχισαν να επιτυγχάνουν σημαντικές επιδόσεις, προσθέτοντας 113 εκατ. ευρώ το 9μηνο στα καθαρά κέρδη μας, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί δέσμευσή μας και η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της PBB στη Βουλγαρία θα εδραιώσει τη θυγατρική μας Postbank στην 3η θέση στην τοπική αγορά. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στις βασικές μας αγορές ως περιφερειακός τραπεζικός όμιλος.

Η διαχείριση των NPEs παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την ανάπτυξη των εργασιών μας. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και πρόσφατα υποβάλαμε ένα νέο σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, με στόχο ένα δείκτη NPEs σε επίπεδο Ομίλου περίπου στο 15% στο τέλος της περιόδου.

Ο δείκτης NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 40%, στο 39%, μειωμένος κατά 170 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και κατά 570 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και ξεκινήσαμε την πρώτη τιτλοποίηση NPEs στην Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Βασιζόμενη στα ισχυρά οργανικά έσοδα, την συνεχιζόμενη κερδοφορία και ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των NPEs, η Eurobank είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ