ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμόγελα στους φορολογούμενους, πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τις νέες αντικειμενικές

Χαμόγελα στους φορολογούμενους, πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τις νέες αντικειμενικές
Όψη της Αθήνας Christofer Furlong/Getty Images/Ideal Images

Ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει να λάβει στα χέρια της το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σήμερα το μεσημέρι, ώστε να δει τι περιθώρια ελιγμών έχει και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η δημοσιονομική πολιτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε στη Βουλή ότι «για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται κανονικά» και συμπλήρωσε:

Για το 2016 πάμε σε νέο φόρο με νέα μορφή και στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε εμπορικές και όχι αντικειμενικές.

Υπογραμμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ανατέθηκε στις 26 Νοεμβρίου σε ειδικές ομάδες εργασίας να παραδώσουν στον υπουργό το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τις εισηγήσεις τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις φορολογικές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Σημειώνεται πως από το 2007 έως και σήμερα οι αντικειμενικές αξίες στις εν λόγω περιοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Έργο των επιτροπών του υπουργείου είναι η μελέτη των δεδομένων της αγοράς των ακινήτων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και η σχετική εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία τους.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο ήδη από το Μάιο 2015 να προχωρήσει στον καθορισμό νέων αντικειμενικών τιμών με βάση την υπ’ αριθμ’ 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ζητούσε από την Πολιτεία να καθορίσει νέες αντικειμενικές αξίες θεωρώντας παράνομη την μη αναπροσαρμογή τους

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους εκατομμυρίων πολιτών, καθώς πλήθος φόρων υπολογίζονται και επιβάλλονται σήμερα επί πλασματικών τιμών.

Για παράδειγμα:

Σήμερα ένα ακίνητο στο Περιστέρι με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους 10 τ.μ. και τιμή ζώνης στην περιοχή 1.001 ευρώ ανά τ.μ. ηλικίας 14βν ετών, 2ου ορόφου που έχει πρόσοψη σε ένα δρόμο επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 434,05 ευρώ για τους κύριους χώρους και 4,34 ευρώ για τους βοηθητικούς, δηλαδή συνολικά με φόρο 438,39 ευρώ.

Εάν η αντικειμενικές τιμές στο Περιστέρι μειωθούν κατά 20% το εν λόγω ακίνητο θα κληθεί να πληρώσει φόρο 340,2 ευρώ για τους κύριους χώρους και 3,4 ευρώ για τους βοηθητικούς, δηλαδή συνολικά 343,61 ευρώ. Το όφελος για τον ιδιοκτήτη του θα είναι 94,78 ευρώ.

Στο infographic μπορείτε να δείτε του 20 φόρους που αλλάζουν με την απόφαση του ΣτΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ