ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή χρεών και προστίμων με αίτηση στον ΕΦΚΑ – Πότε «ανοίγει» η εφαρμογή

Διαγραφή χρεών και προστίμων με αίτηση στον ΕΦΚΑ – Πότε «ανοίγει» η εφαρμογή
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διαγραφή χρεών και προστίμων με αίτηση στον ΕΦΚΑ θα έχουν οι διπλοασφαλισμένοι επαγγελματίες, αγρότες και δημοσιογράφοι, εφόσον αποδείξουν ότι η κανονική τους ασφάλιση ως το 2016 ήταν σε ένα Ταμείο και η δεύτερη ασφάλιση που τους ζητήθηκε στο παρελθόν ήταν αχρείαστη, και επομένως δεν χρειάζεται να πληρώσουν αυτά που τους καταλογίστηκαν.

Σε περίπτωση που πλήρωσαν τις εισφορές της διπλής ασφάλισης, δεν θα πάρουν τίποτε πίσω, αλλά ό,τι έδωσαν θα συνυπολογιστεί στη σύνταξή τους, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Αν χρωστούν εισφορές, δεν θα αναζητηθούν και θα σβήσουν υπό όρους.

Οι τρεις σχετικές αποφάσεις υπογράφτηκαν από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλο, αλλά η αίτηση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στον ΕΦΚΑ για να αρχίσουν οι ηλεκτρονικές υποβολές.

Εκτιμάται ότι θα γίνει από μέρα σε μέρα.

Οι αποφάσεις προβλέπουν ότι:

-Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς λόγω ιδιότητας και απασχόλησης ζητούν τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους από τη δεύτερη ασφάλισή τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ. Για τη διαγραφή οφειλών θα πρέπει να αποδεικνύεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα που έπρεπε να πληρώσει διπλή εισφορά. Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Η διαγραφή χρεών επεκτείνεται σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ εφόσον υπήρξαν διπλές εισφορές. Με την αίτηση και μέχρι την έκδοση απόφασης αναστέλλονται κατασχέσεις.

-Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, με αίτηση στον ΕΦΚΑ. Θα πρέπει να αποδεικνύεται όμως ότι η υπαγωγή σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ έγιναν για την ίδια δραστηριότητα και ότι είχαν πλήρη ασφάλιση στον ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον ΟΑΕΕ.

-Οι δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 1992) προερχόμενοι από το ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και τους ζητήθηκε να πληρώσουν εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ζητούν με αίτηση τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, εφόσον αποδεικνύεται ότι η υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ έγινε για δημοσιογραφικές υπηρεσίες κα ότι είχαν πλήρη ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ