Σε «ανοικτή γραμμή» ΑΑΔΕ - τράπεζες για τον έλεγχο φοροφυγάδων
Στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε ελεγχόμενα από τις φορολογικές αρχές πρόσωπα θα λαμβάνει με διαδικασίες εξπρές η φορολογική διοίκηση από τις τράπεζες. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.
Στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να λαμβάνει, με τρόπο «μαζικό και αυτοματοποιημένο», στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχόμενων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών τραπεζών, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα διαβιβάζουν τα υπόχρεα πρόσωπα, τηρούνται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και προωθούνται κατόπιν επεξεργασίας στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Μαρινάκης για Βενιζέλο: Οξύμωρο ο εμπνευστής του «αμελλητί» να μας κατηγορεί για συνταγματικό λαϊκισμό
15:01
Πρόστιμα 1,05 εκατ. σε σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες για υπέρβαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
14:54
Πυρά κατά Τραμπ από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: «Ο κόσμος οδεύει στην πολιτική καταστροφή»
14:53
Συναγερμός για εξαφάνιση ανηλίκου από χώρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
14:51