ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνονται τα αναδρομικά: Σε διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΝ και ερευνητές του ΚΕΠΕ

Επεκτείνονται τα αναδρομικά: Σε διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΝ και ερευνητές του ΚΕΠΕ
Pixabay

Αναδρομικά σε διπλωμάτες, στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στους εργαζόμενους του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, επεκτείνοντας τον κύκλο των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια που λαμβάνουν αναδρομικά.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, το συνολικό κόστος της χορήγησης των αναδρομικών στις παραπάνω κατηγορίες θα ανέρχεται σε 8,8 εκατ. ευρώ.

Με τις διατάξεις που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο «Θεματικός Τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» συμπληρώνονται διατάξεις τον ν. 4575/2018 σχετικά με την καταβολή εφάπαξ χρηματικών ποσών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.

Συγκεκριμένα, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό και στα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθώς και στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε) και στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, του Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του υπουργείου Εξωτερικών, και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2016.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης για τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους των αναδρομικών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσά ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά. Ειδικά, στις καθαρές αμοιβές που καταβάλλονται σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου, αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς και σε ξεναγούς, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ