ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Η Ελλάδα το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη

WSJ: Η Ελλάδα το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα, που αν και κατά πολύ το πιο αδύναμο μέλος της ευρωζώνης, εντούτοις διπλασίασε το ρυθμό ανάπτυξης κατά την ίδια χρονική περίοδο, γράφει η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης έλαβε ευρύτερες διαστάσεις από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, καταγράφονται στο σύνολο της Ευρωζώνης καθοδικές τάσεις σε τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευές αλλά και μία σειρά υπηρεσιών. Αυτό το κλίμα ενδεχομένως να καταστήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ λιγότερο αισιόδοξους για το 2019, καθώς φαίνεται να κυριαρχεί η αστάθεια.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο σε 0,6% από 0,7%, σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να απομακρύνεται αρκετά από τις υψηλές αποδόσεις της αμερικανικής οικονομίας που σημείωσε ανάπτυξη 3,5% κατά το ίδιο τρίμηνο, γράφει η WSJ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για το πιο αδύναμο τρίμηνο της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις αρχές του 2013. Τομείς, όπως η γεωργία, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι μεταφορές αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης και στέγασης σημείωσαν κάθοδο, ενώ ο μοναδικός τομέας που κατέγραψε κέρδη ήταν ο κτηματομεσιτικός.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να μην χάνουν την ψυχραιμία τους, θεωρώντας ότι η επιβράδυνση αυτή μπορεί να αναστραφεί. «Η ΕΚΤ είναι πιθανό ότι θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της αύξησης των επιτοκίων, εάν η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι υποτονική στο πρώτο μισό του 2019», σχολίασε ο Pepijn Bergsen της Capital Economics.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συρρικνώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι εξελίξεις ωστόσο, όπως η ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, η αντιπαράθεση με την ιταλική κυβέρνηση και οι εμπορικές διαμάχες φαίνεται να ενισχύουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμά η Wall Street Journal.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ