ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα, συντάξεις και επιδόματα: Ποιοι θα πάρουν χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα

Κοινωνικό μέρισμα, συντάξεις και επιδόματα: Ποιοι θα πάρουν χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα
Pixabay

Μπαράζ πληρωμών συντάξεων, επιδομάτων, αναδρομικών και μερισμάτων ξεκίνησε ήδη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Το ημερολόγιο είναι μακρύ και όλες οι Υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τις γιορτές όλες οι κρίσιμες πληρωμές του κράτους.

Μέχρι της 21 Δεκεμβρίου «στριμώχνονται» 11 μεγάλες πληρωμές, ενώ την εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ακολουθούν άλλες δύο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος«, οι καταβολές που έρχονται αφορούν σε πάνω από 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Αναλυτικά οι πληρωμές

Η αρχή έγινε από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος από χθες, Δευτέρα (10/12) κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων 2018 στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να προπληρώνονται από τον Οργανισμό τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 10/12/2018 μέχρι και 06/01/2019.

Ακολούθως, τη σκυτάλη παίρνουν το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου οι εν ενεργεία ένστολοι δικαιούχοι των αναδρομικών, όπως επίσης και οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε πως η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα είναι η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.
Για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα κάνετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019 των αγροτών (πρ. ΟΓΑ) και των ελεύθερων επαγγελματιών (πρ. ΟΑΕΕ), ενώ την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ακολουθούν οι συντάξεις των πρ. δημοσίων υπαλλήλων, των πρ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (πρ. ΙΚΑ), των ναυτικών (πρ. ΝΑΤ), των αυτοαπασχολούμενων (πρ. ΕΤΑΑ) και όλων των υπόλοιπων δικαιούχων συντάξεων.

Το διήμερο αυτό κάνει πρεμιέρα και ο επανυπολογισμός.

Εκτός από τους 1,4 εκατ. συνταξιούχους που διασώζουν το εισόδημά τους, άλλοι 600.000 συνταξιούχοι, θα δουν τότε τις πρώτες αυξήσεις, καθώς η νέα τους σύνταξη βγαίνει υψηλότερη από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα. Υπενθυμίζεται, πως αυτή τη διαφορά θα τη λάβουν σε πέντε ετήσιες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων καταβάλλεται το 2019.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ δεν αποκλείεται να καταβληθεί και η έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού.

Την Παρασκευή 21 εξοφλούνται και τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, τα οποία ανέρχονται σε καθαρή βάση σε 233,1 εκατ. ευρώ.

Μετά τα Χριστούγεννα, αλλά πριν από την Πρωτοχρονιά θα προπληρωθούν και οι επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 – οι οποίες κανονικά θα πληρώνονταν στις 2 Ιανουαρίου – για όλους στο ίδιο ύψος που δίνονται και σήμερα.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί και συμπληρωματικό επίδομα θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ