ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά η παρακολούθηση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος

Ηλεκτρονικά η παρακολούθηση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος
EUROKINISSI

Ένα από τα βασικά μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα, που δεν αναφέρεται συχνά, έχει να κάνει με τη δημιουργία βάσης στατιστικών στοιχείων για την πορεία εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στη δίωξη κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή τους στην Ελλάδα οι θεσμοί θα θέσουν το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αν και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει εκδώσει σχετικές εγκυκλίους από τα τέλη Αυγούστου ζητώντας την προσκόμιση των στοιχείων από τα δικαστήρια, το πώς έχει εξελιχθεί αυτή η διαδικασία παραμένει άγνωστο.

Κατά κάποιες πηγές το θέμα το τρέχει η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Αναστασία Ξεπαπαδέα, κατά κάποιες άλλες είναι ζήτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ανεξάρτητα από το θέμα των αρμοδιοτήτων, αυτό για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί είναι για το εάν το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς έχει ολοκληρωθεί.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από τους Εισαγγελείς Εφετών, τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης να παρέχουν ανά τετράμηνο στατιστικά στοιχεία για την πορεία όλων των εκκρεμών υποθέσεων στην Επικράτεια που αφορούν στη δίωξη κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από όλες τις αρμόδιες Εισαγγελίες της Επικράτειας.

Δεδομένου ότι η πρώτη ενημέρωση δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου η δεύτερη αναμένεται στις 10 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία που θα παρασχεθούν θα αφορούν στην άσκηση ποινικής δίωξης, στην εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο προς εκδίκαση και στην τυχόν επιβολή ποινικών κυρώσεων για τα εξής ποινικά αδικήματα:

  • Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας.
  • Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.
  • Κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας δικαστικών λειτουργών.
  • Κακουργήματα απιστίας στην υπηρεσία και υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.
  • Κακουργήματα φοροδιαφυγής.
  • Κακουργήματα λαθρεμπορίας.
  • Κακουργήματα για τους καταχραστές του Δημοσίου ποινών.
  • Κακουργήματα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κακουργήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί, καθώς και κακουργήματα που διαπράττουν βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
  • Κακουργήματα τα οποία διαπράττουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Να σημειωθεί πως η κ. Δημητρίου είχε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία να είναι στατιστικά αποτυπωμένα και ανωνυμοποιημένα, με μοναδική αναφορά στο νομικό χαρακτηρισμό του διωκόμενου αδικήματος και το ύψος της οικονομικής βλάβης ή του οικονομικού οφέλους που επιτεύχθηκε ή επιδιώχθηκε, ούτως ώστε να μην παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας και τα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων, καθώς και η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ