ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
EUROKINISSI

Στο τέλος της εβδομάδας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις όσον αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2019, χωρίς δεσμεύσεις ούτε για τον χρόνο, ούτε για το μέγεθος των εκδόσεων.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει «παράθυρο ευκαιρίας» έκδοσης ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο ανακοίνωσε ήδη η ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό του πιστωτικού κινδύνου από τις αγορές και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προλάβει την έξοδο πριν επιδεινωθεί το κλίμα.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος βρίσκεται σήμερα στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού, από τους θεσμούς, τονιζόταν ότι το κόστος αναχρηματοδότησης πρέπει να είναι κάτω από 5% με διάρκεια έως πέντε έτη. Δηλαδή ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το πενταετές ομόλογο και όχι το δεκαετές, να είναι κάτω από 5%. Σήμερα έχουμε το δεκαετές στο 4,3%, ενώ το πενταεετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%».

Με την αναφορά αυτή «έκλεισε το μάτι» στους επενδυτές προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ