ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέστρεψαν οι αρκούδες στην Wall Street

Επέστρεψαν οι αρκούδες στην Wall Street
REUTERS/ file photo

Η ανοδική πορεία της Wall Street είχε διαρκέσει εννέα χρόνια. Το τελευταίο δίμηνο επικρατούν οι «αρκούδες» (Bear Market), δηλαδή οι πωλητές που ρευστοποιούν μαζικά θέσεις που είχαν κτίσει το προηγούμενο διάστημα. Οι επενδυτές που πουλούν τις μετοχές τους βλέπουν πως τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία πυκνώνουν και πως επέρχεται το τέλος του ανοδικού οικονομικού κύκλου.

Αυτό δημιουργεί μια αυτό- εκπληρούμενη προφητεία. Η παρατεταμένη πτώση των μετοχών πλήττει την πραγματική οικονομία, μέσω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και του περιορισμού εταιρικών δαπανών και επενδύσεων και η επιβράδυνση της οικονομίας γίνεται πιο έντονη.

Το κλίμα επηρεάζει και η προσπάθεια του Ντόναλντ Τράμπ να παρέμβει στην νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), πιέζοντας για πάγωμα των επιτοκίων. Χθες το κλίμα στη Wall Street το βάρυναν πρόσθετα οι πληροφορίες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εξετάζει τρόπους να αποπέμψει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Τράμπ μαλίστα ήλθε να επιβεβαιώσει τις φήμες μέσω twitter καθώς επιτέθηκε στη Fed, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι «το μοναδικό πρόβλημα» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η ικανότητα της Fed να ελέγξει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι περιορισμένη. Εξαιρουμένων όλων των υπολοίπων, ο καταιγισμός έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθούν η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων θέτει φυσικό κατώτατο όριο στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων.

Τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έλαβε ο Τραμπ μπορεί να ενίσχυσαν βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία, ωστόσο πλέον ξεθωριάζουν. Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης του 3,5% θα επιβραδυνθεί στο 2% προς το τέλος του επόμενου έτους και αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση της οικονομίας το 2020.

Bear Market

Χθες Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 653 μονάδες στη Wall Street, χάνοντας τις 22.000 στη χειρότερη προ- χριστουγεννιάτικη συνεδρίαση όλων των εποχών. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,91% στις 21.792, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,71% στις 2.351 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,21% στις 6.192 μονάδες.

Το ότι βρισκόμαστε σε μια αγορά «αρκούδων» (Bear Market) σηματοδοτείται από το γεγονός πως οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street καταγράφουν πτώση 20% ή περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα (που είχαν σημειωθεί στις αρχές Οκτωβρίου).

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα οι «Bear Markets», δηλαδή οι πτωτικοί χρηματιστηριακοί κύκλοι, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Ενδεικτικά ο δείκτης S&P όταν βρίσκεται σε αυτό το καθοδικό κύκλο χάνει κατά μέσον όρο το 30,4% της αξίας του και υποχωρεί για 13 συνεχόμενους μήνες.

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν μεταξύ Οκτωβρίου 2007 και Μαρτίου 2009 οπότε ο δείκτης S&P έχασε σωρευτικά το 57% της αξίας του και η πτώση διήρκεσε για 17 μήνες.

Χαρακτηριστική των εκροών στη Wall Street είναι η μαζική μεταφορά κεφαλαίων στα αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές τα θεωρούν πιο ασφαλή επένδυση. Χθες η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,76%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ