ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων στα διαγνωστικά κέντρα

Εμπλοκή με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων στα διαγνωστικά κέντρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων αποτελεί το ακανθώδες προαπαιτούμενο που χωρίζει την Ελλάδα από τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

H κυβέρνηση δεν δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την απόφαση που είχαν ζητήσει οι θεσμοί και το EuroWorking Group για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα.

Οι δανειστές απαιτούν μια περικοπή της τάξεως του 40%, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς ολόκληρο το κόστος θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων.Αντιθέτως, έπσυσε να δημοσιεύσιε την απόφαση για τα νοσοκομεία και τις δαπάνες.

Μη αποσαφηνισμένο είναι και το τι τελικά αποφασίσθηκε για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Σήμερα ποσοστό 6% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος βρίσκεται στην άμεση κυριότητα του Δημοσίου και 4% στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ).

Πρόκειται για περίπου 49 εκατομμύρια μετοχές του ΟΤΕ συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Αν και η μεταφορά του 6% στο ΤΑΙΠΕΔ είναι απλή υπόθεση η μεταβίβαση του ποσοστού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είναι καθώς το 4% αποτελεί περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου.

Το Δημόσιο διαθέτει δικαίωμα για επαναγορά των μετοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ωστόσο για να το κάνει θα πρέπει πρώτα να βρει τα χρήματα.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα συνεχισθούν και σήμερα με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος που θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM τη Δευτέρα να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ