«Τρέχει» η κυβέρνηση για 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
Πηγή: EUROKINISSI

Αν και στις 21 Ιανουαρίου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων που είχαν υποδείξει στα μέσα Νοεμβρίου για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Εάν έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου δεν έχει υπάρξει μια θετική γνωμοδότηση των θεσμών για την υλοποίηση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων τότε είναι πιθανόν η Eυρωζώνη να μπλοκάρει την εκταμίευση της πρώτης δόσης κερδών ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες μνημονιακές εκκρεμότητες αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Πέραν των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, η σιωπηρή αποδοχή της ολιγόμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα νέα όρια θα είναι εύκολες. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο προειδοποίησε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Ήδη όμως διακινούνται σενάρια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή κοντά στα 50 ευρώ, τυχόν επιβεβαίωση των οποίων είναι άγνωστο πως θα γίνει δεκτή από τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης