ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσίπρα – ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συνάντηση Τσίπρα – ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας
EUROKINISSI

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) αναμένεται να έχει σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Αλ. Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επιδιώκει προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Στους τραπεζίτες αναμένεται να παρουσιασθεί ένα σχέδιο που προβλέπει την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων», με τη συμβολή του Δημοσίου.

Βάσει του εν λόγω σχεδίου, όσοι υπερήμεροι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πλαίσιο θα καλούνται να αποπληρώσουν το μέρος του δανείου για το οποίο μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενώ το υπόλοιπο θα το καταβάλλει με μηνιαίες δόσεις το Δημόσιο με τη μορφή της επιδότησης!

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η απομείωσή του δανείου από τις τράπεζες, στο βαθμό που να κρίνεται εξυπηρετήσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ