ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτος προκλήσεων το 2019 για τον ελληνικό τουρισμό

Έτος προκλήσεων το 2019 για τον ελληνικό τουρισμό
EUROKINISSI

Μπορεί το 2018 που αφήσαμε χθες πίσω μας να ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων χρόνων για τον ελληνικό τουρισμό, με νέα ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις και έσοδα, ωστόσο το 2019, που εκκινεί από σήμερα δεν μοιάζει τόσο ειδυλλιακό.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μετά από τρία χρόνια έντονης αύξησης των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία συνοδεύτηκε από την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών κλινών, αλλά και από την έξαρση του φαινομένου της μίσθωσης σπιτιών σε τουρίστες, το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά δοκιμασίας για το σύνολο της προσφοράς στον τομέα της φιλοξενίας στη χώρα μας.

Αν και ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια το 2018 (33 εκατ. μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας) και οι τουριστικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, το 2019 θεωρείται πως δύσκολα θα επαναληφθούν οι ίδιες επιδόσεις.

Πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη αυτή είναι οι προκρατήσεις από τις μεγάλες αγορές «τροφοδότες» του ελληνικού τουρισμού.

Ενδεικτική είναι η κάμψη των γερμανικών αφίξεων που σε επίπεδο προκρατήσεων εμφανίζεται πως θα αποτελέσει πηγή προβληματισμού το τρέχον έτος, τροφοδοτώντας πιέσεις για μεγαλύτερες προσφορές από τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Συμφώνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς η μείωση της ζήτησης των Γερμανών είναι εμφανής κυρίως για τη Ρόδο (-17%) και την Κρήτη (-30%).

Μια άγνωστη εξίσωση για τον ελληνικό τουρισμό είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, την αγορά της Βρετανίας, η οποία είναι σε κρίσιμη καμπή λόγω του Brexit.

Μια ενδεχόμενη υποχώρηση της τουριστικής ζήτησης από τη Βρετανία μέσα στο 2019 θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ