ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Ασφαλιστική: «Όλα τα λεφτά στο τραπέζι» από την κοινοπραξία της Hannover Re

Εθνική Ασφαλιστική: «Όλα τα λεφτά στο τραπέζι» από την κοινοπραξία της Hannover Re
EUROKINISSI

Με θετική διάθεση φέρονται να αποτιμούν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) τη μη δεσμευτική προσφορά (conditional offer) που υπέβαλε στην Εθνική Τράπεζα η κοινοπραξία I3CP Acquisition Co, υπό τον γερμανικό αντασφαλιστικό όμιλο Hannover Re, για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πολυσέλιδη μη δεσμευτική προσφορά υπεβλήθη στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου και γνωστοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο ΤΧΣ, στη DG Comp και στον SSM.

Το σημαντικότερο στοιχείο της συγκεκριμένης προσφοράς για την Εθνική Ασφαλιστική, που τη διαφοροποιεί από όσες είχαν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες από τις Exin, Fosun και Gongbao, είναι πως τα μέλη της κοινοπραξίας I3CP Acquisition Co δεσμεύονται (Commitment Letter) να καταθέσουν σε Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό (Escrow Account) το σύνολο του τιμήματος, ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), για τον οποίον εκτιμούν πως θα απαιτηθούν έως δέκα εργάσιμες ημέρες.

Το CNN Greece είναι σε γνώση της αναλυτικής επιστολής με την οποία η Hannover Re δεσμεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2018 να μετάσχει επί της αρχής στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, και η οποία υπογράφεται από την Chantal Cardinez, CEO της Hannover Life Reassurance Bermuda.

Και το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με το Commitment Letter της κοινοπραξίας που ηγείται η Hannover Re (μέσω της θυγατρικής της Hannover Life Reassurance Bermuda) η συνολική αξία της συναλλαγής (total transaction value) αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ των 850 εκατ. ευρώ και 893 εκατ. ευρώ. Το δε τίμημα της συναλλαγής (για την απόκτηση του 75%) θα κυμαίνεται μεταξύ 637,5 εκατ. ευρώ και 893 εκατ. ευρώ.

Στα συν της πρότασης είναι πως περιλαμβάνει και μια δεκαετή σύμβαση bancassurance που θα μπορούσε να επιφέρει στην Εθνική Τράπεζα πρόσθετα έσοδα 155 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τραπεζικές πηγές προσμετρούν στα θετικά σημεία και τη συμμετοχή της βρετανικής Leadenhall Capital Partners LLP στην κοινοπραξία, καθώς πρόκειται για μια γνωστή εταιρεία επενδύσεων που έχει υπό διαχείριση ασφαλιστικά assets αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ και η οποία εστιάζει εξ ολοκλήρου σε επενδύσεις σε ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια.

Η διαπραγμάτευση Μυλωνά

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπαρξη του Escrow Account, ως μέτρου εξάλειψης του ρίσκου εκτέλεσης της συναλλαγής (execution risk), είναι κάτι στο οποίο δίνουν μεγάλο βάρος τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, όσο και ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Μαστρόκαλος, που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία.

Αυτό διότι η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη δεν είχε καν λάβει εγγυητική επιστολή από το σχήμα Calamos – Exin για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο τελικά απεδείχθη πως δεν είχε την οικονομική ευρωστία να φέρει σε πέρας τη συναλλαγή. Και διπλά εκτεθειμένοι από αυτή την αρνητική εξέλιξη ήταν οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας στη διαδικασία πώλησης, οι επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs που είχαν διαβεβαιώσει πως οι Calamos – Exin διέθεταν τα κεφάλαια για τη συναλλαγή.

Πλέον η αρχιτεκτονική του deal που προτείνει η κοινοπραξία I3CP Acquisition Co βάζει όλα τα λεφτά στο τραπέζι, κάτι που αξιολογείται θετικά από όσους έχουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο ρόλος της DG Comp

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και ο SSM αποτιμούν θετικά το ενδιαφέρον της Hannover Re για την Εθνική Ασφαλιστική, κάτι που ισχύει και για την ηγεσία του ΤΧΣ.

Ωστόσο, μέλλει να καταδειχτεί στην πράξη το κατά πόσον η DG Comp θα επικροτήσει το deal της Εθνικής με την κοινοπραξία I3CP Acquisition Co. Αυτό θα φανεί στο προσεχές διάστημα από την απάντηση που θα δώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Εθνικής Τράπεζας για παράταση έως το 2020 της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πληροφορίες προερχόμενες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος η DG Comp σχεδιάζει να απορρίψει το αίτημα της Εθνικής και να ζητήσει την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τα τέλη Μαρτίου 2019.

Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε η πρόταση της Hannover Re για την Εθνική Ασφαλιστική αποκτά προβάδισμα.

Οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιδρούν στο ενδεχόμενο πώλησης της ασφαλιστικής εταιρείας στην Hannover Re. Στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός πως στην κοινοπραξία I3CP Acquisition Co, μετέχει και ο Ματ Φέρφιλντ, ο οποίος ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής στο αποτυχημένο deal της κοινοπραξίας Exin - Calamos με την Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο, πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως αυτή τη φορά ο Φέρφιλντ λειτούργει ως ενδιάμεσος στο «συνοικέσιο» της Hannover Re με την Εθνική Τράπεζα και ως άτυπος σύμβουλος στη διαδικασία, καθώς έχει γνώση των μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής, από το αποτυχημένο εγχείρημα στο οποίο είχε μετάσχει.

Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη να έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τη δομή του κοινοπρακτικού σχήματος και το ρόλο του Φέρφιλντ σε αυτό.

Πάντως, έναν από τους πλέον κομβικούς ρόλους στο να προχωρήσει η συμφωνία θα διαδραματίσει η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους της συναλλαγής, αφού αυτή εγκριθεί πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Βασική έγνοια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι οι στρατηγικοί επενδυτές που τοποθετούνται στο ελληνικό ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα να διακρίνονται από ευρωστία και τη δυνατότητα να καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όταν αυτές προκύπτουν. Στη βάση αυτή η παρουσία των Hannover Re και Leadenhall Capital Partners, εκτιμάται πως θα λειτουργήσει απόλυτα καθησυχαστικά στις εποπτικές ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως όλες οι συμμετέχουσες στην κοινοπραξία εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει στις επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχουν υπογράψει στις 15 Νοεμβρίου 2018, πως η προσφορά τους για την Εθνική Ασφαλιστική θα ισχύει (valid) για 90 ημέρες, δηλαδή έδωσαν περιθώριο για την έναρξη των αποκλειστικών συζητήσεων και την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 13 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Oliver Suess, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας, της Hannover Re ερωτηθείς από το CNN Greece για την μη δεσμευτική προσφορά ανέφερε πως «προς το παρόν η Hannover Re δεν σκέφτεται να αποκτήσει μερίδιο στην Εθνική Ασφαλιστική», ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό πως η πρόταση γίνεται από την κοινοπραξία της I3CP Acquisition Co.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ