ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 530 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης το 2016 για την Ελλάδα

Στα 530 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος της προσφυγικής κρίσης το 2016 για την Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης τοποθετούν στο 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι στα 530 εκατ. ευρώ περίπου το δημοσιονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει στα χέρια του έκθεση που κατήρτισαν οι συναρμόδιες δημοσιές υπηρεσίες και από την οποία προκύπτει πως η σίτιση, στέγαση, περίθαλψη και μετακίνηση των μεταναστών που υποδέχεται η Ελλάδα θα κοστίσουν στον Προϋπολογισμό 2016 συνολικά 0,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece παρόμοια μεγέθη παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το ΔΣ της ΕΚΤ είχε ζητήσει ενημέρωση για το θέμα και ανέθεσε στον κ. Στουρνάρα, ως εκπρόσωπο μιας χώρας υποδοχής και στον γερμανό ομόλογό του Γενς Βάιντμαν, ως εκπρόσωπο μιας χώρας προορισμού, να τους παρουσιάσουν το πώς έχουν τα πράγματα.

Για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα το πρόβλημα από την πλευρά της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας συνέλεξε στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νοσοκομεία και από την Ελληνική Αστυνομία.

Και από τα σχετικά δεδομένα προέκυψε πως η επιβάρυνση για τον Προϋπολογισμό 2016 από τη διαχείριση του μεταναστευτικού θα κινηθεί μεταξύ 530 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως έχει ενημερωθεί αναλυτικά από τον κ. Μουζάλα για το κόστος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για τις αβεβαιότητες και τις παραμέτρους που επηρεάζουν τα τελικά μεγέθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ