ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για έκδοση ατομικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων εξετάζει η ΑΑΔΕ

Πρόταση για έκδοση ατομικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων εξετάζει η ΑΑΔΕ
EUROKINISSI

Εισήγηση που προβλέπει την έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για όλους, εξετάζει η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μετά το «φορολογικό διαζύγιο» που θα δίνεται από φέτος στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση, η εν λόγω πρόταση θα επέτρεπε στα ζευγάρια που θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση να λαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η βασική σκέψη πίσω από την εν λόγω εισήγηση είναι πως με το ατομικό εκκαθαριστικό κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Ποιο απλά κάθε σύζυγος θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βλέπουν αρκετά αρνητικά στην εισήγηση. Φοβούνται πως εάν υιοθετηθεί η πρόταση θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των χρεωστικών σημειωμάτων, πολλά από τα οποία θα μείνουν απλήρωτα και θα διογκώσουν το ήδη μεγάλο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά τα 104 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αν ένας εκ των συζύγων έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος πρέπει να πληρώσει πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματά του, τα δύο ποσά συμψηφίζονται. Έτσι, και το Δημόσιο εισπράττει εύκολα τις οφειλές και διευθετεί με συνοπτικές διαδικασίες τις επιστροφές που θα έπρεπε να κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ