ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων

Στουρνάρας: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην επισήμανση πως η ελληνική οικονομία θα έχει υπερβεί την κρίση μόνον εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο επιστέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους προχώρησε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, τόνισε πως «ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.

«Το 2019 είναι για τη χώρα μας άλλη μια χρονιά προκλήσεων. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για ακόμη μια φορά ο κ. Στουρνάρας έστειλε μηνύματα για την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

«Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της. Σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμει», είπε σχετικά.

Τέλος, αποκάλυψε πως το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδας σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ