ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει τις «έκτακτες» αποστολές ευρώ προς την Ελλάδα

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει τις «έκτακτες» αποστολές ευρώ προς την Ελλάδα
REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Οι εποχές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστηνε αερογέφυρα και έστελνε φορτηγά με ευρώ για να καλύψει τη ζήτηση χαρτονομισμάτων και κερμάτων στην Ελλάδα είναι πλέον μακρινές.

Οι μη τακτικές αποστολές ευρώ προς την Ελλάδα από το Ευρωσύστημα έχουν πλέον σταματήσει, με αποτέλεσμα να έχει αποσυρθεί και ένα μεγάλο μέρος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που διακινούνταν σε φυσική μορφή τα προηγούμενα χρόνια.

Αν θέλει κάποιος να μάθει ποια είναι σήμερα η «επίσημη» αξία των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα σε φυσική μορφή στην Ελλάδα, η απάντηση δεν είναι δύσκολο να δοθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι περίπου 32 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος (τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία) διαμορφώνονται σε 31,9 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό έως τον Ιούνιο του 2018 προστίθεντο και οι καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ. Με πιο απλά λόγια αθροίζονταν και τα χρήματα που μας χορηγούσε εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση τη ζήτηση για χαρτονομίσματα που εκδηλωνόταν από τα ελληνικά νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό το ποσό σήμερα έχει μηδενιστεί (πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν στα 5 δισ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι πως το χρήμα που βρίσκεται σε στρώματα, σε σεντούκια και σε θυρίδες, αλλά και το χρήμα που κυκλοφορεί «μαύρο», δηλαδή δεν φορολογείται και δεν περνά από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας.

Οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα ήταν 160 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και σήμερα είναι στα 131 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 29 δισ. ευρώ περίπου το 30%, ήτοι άνω των 8,5 δισ. ευρώ θεωρείται πως βρίσκονται σε σπίτια και θυρίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ