Ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική
Πηγή: EUROKINISSI

Μη ικανοποιητικές θεωρεί η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τις προσφορές που έχουν κατατεθεί έως σήμερα για την Εθνική Ασφαλιστική και στη βάση αυτή δρομολογεί ένα «υβριδικό» σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της θυγατρικής της.

Όπως απεκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αν και έχουν εμφανισθεί πάνω από δύο ενδιαφερόμενοι, οι προσφορές τους δεν κρίθηκαν ανταγωνιστικές.

Στη βάση αυτή η Εθνική Τράπεζα εξετάζει είτε να βρει στρατηγικό επενδυτή για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είτε να προχωρήσει στην εισαγωγή της θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) παράταση για να διερευνήσει και να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο διάθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στόχος είναι να δρομολογηθεί η αξιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής πριν από το τέλος του 2020, αλλά χωρίς βιασύνη και πίεση.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον οποίο απευθύνθηκε το CNN Greece ανέφερε πως «η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή αναφορικά με αυτό το θέμα». Μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή αποσαφήνισε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για το εάν θα δοθεί η παράταση που ζητά η Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε πάντως πως η τράπεζα δεν θα μπει σε απευθείας διάλογο με κάποιους εκ των υφιστάμενων ενδιαφερομένων, αλλά θα ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα τρέξει στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 (σ.σ. μετά τις εκλογές). Ο ίδιος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί δημόσια προσφορά (IPO) για τη διάθεση μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό ακόμη και τμηματικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας οι δύο διαδικασίες, ήτοι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και η δημόσια προσφορά, δεν αποκλείεται να τρέξουν παράλληλα, ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως μετά την αποκάλυψη της κατάθεσης πρότασης για την Εθνική Ασφαλιστική από την κοινοπραξία Ι3CP, στην οποία μετέχει και η Hannover Re, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε ζητήσει από τη Διοίκηση της τράπεζας να τοποθετηθεί για το τι προτίθεται να πράξει.

Με τις προαναφερόμενες τοποθετήσεις ο κ. Μυλωνάς αποσαφήνισε απόλυτα το τοπίο και το τι σχεδιάζει για την ασφαλιστική εταιρεία η Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης