ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων – ΕΦΚΑ: Η αίτηση για να διεκδικήσετε έως και 340 ευρώ το μήνα

Αναδρομικά συνταξιούχων – ΕΦΚΑ: Η αίτηση για να διεκδικήσετε έως και 340 ευρώ το μήνα
Pixabay

Αναδρομικά που κυμαίνονται μεταξύ 140 και 340 ευρώ το μήνα φέρνει για το 2019 ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων που θα αποτυπωθεί εντός των ημερών στα νέα ενημερωτικά σημειώματα για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων.

Τα νέα αναδρομικά προκύπτουν από τα ποσά της «προσωπικής διαφοράς» που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, πέραν της εθνικής και ανταποδοτικής τους σύνταξης, τα οποία θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα, διότι η κυβέρνηση έκανε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και καθόρισε τις προσωπικές διαφορές ενσωματώνοντας τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Το πρώτο βήμα για να διεκδικήσουν τα συγκεκριμένα ποσά οι συνταξιούχοι είναι η υποβολή μιας νέας -έντυπης μέχρι στιγμής- αίτησης στον ΕΦΚΑ ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου, με την οποία θα δηλώνουν ρητά την επιφύλαξή τους και την εναντίωσή τους πρώτον στον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους και δεύτερον στο ποσό της προκύπτουσας προσωπικής διαφοράς, βάσει του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

pinakas

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Με την αίτηση αυτή γνωστοποιούν στα Ταμεία:

- Πρώτον, ότι διαφωνούν με τις επανυπολογισμένες συντάξεις που θα δουν σύντομα στα ενημερωτικά του Ιανουαρίου 2019 διότι αυτός ο επανυπολογισμός έγινε χωρίς να επιστραφούν οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από Συμβούλιο Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο και επιδικάζονται από τα δικαστήρια υπέρ των συνταξιούχων με σωρεία αποφάσεων.

Δεύτερον, ότι δεν συμφωνούν με το ποσό της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν διότι η προσωπική διαφορά βγήκε από τη σύγκριση της παλιάς με τη νέα τους σύνταξη, χωρίς όμως να έχουν επιστραφεί στην παλιά σύνταξη οι παράνομες μειώσεις που είχαν ως το τέλος του 2018.

Εάν η κυβέρνηση συμμορφωνόταν με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, οι συντάξεις θα ήταν μεγαλύτερες και αντίστοιχα θα μεγάλωνε και το ποσό της προσωπικής διαφοράς που βγάζει ο επανυπολογισμός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος.

pinakas2

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Συμμόρφωση όμως δεν υπήρξε και ο επανυπολογισμός έγινε χωρίς να έχουν αποδοθεί οι παράνομες περικοπές. Ως εκ τούτου η σύγκριση παλιάς με νέα σύνταξη καθόρισε και μικρότερη προσωπική διαφορά.

Τα αναδρομικά του 2019 απορρέουν από τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε, παρότι είχε υποχρέωση να το πράξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ