ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνουν τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χαμηλώνουν τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μειωθούν στα 80.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 140.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, με την κυβέρνηση και τις τράπεζες να αναζητούν κοινή γραμμή για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τράπεζες εμφανίζονται να ζητούν μικρότερο όριο προστασίας, κάτω των 180.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο και 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μια προστασία στα όρια των 75.000-80.000 ευρώ (για τον άγαμο) είναι λογική, καθώς το μέσο στεγαστικό δάνειο υπολογίζεται στα 80.000 ευρώ, χωρίς να παραβλέπουν τις δυσκολίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ως προς την επίλυσή τους.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη, θα προσομοιάζει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», δηλαδή θα αποτελεί μια εξωδικαστική διαδικασία η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στην περίπτωση κουρέματος, ενώ θα συμμετέχει και το Δημόσιο, το οποίο – υπό όρους – θα επιδοτεί μέρος της δόσης που θα καλείται να πληρώνει ο δανειολήπτης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν η αξία του δανείου είναι άνω του 100% της αξίας του ακινήτου, δεν θα γίνεται κούρεμα, ενώ εάν η αναλογία της αξίας του δανείου προς την αξία του ακινήτου είναι υψηλότερη του 100%, προτείνεται να γίνεται κούρεμα και επιμήκυνση αποπληρωμής της οφειλής.

Αυστηρότερα φαίνεται να ζητούν οι τράπεζες να είναι και τα κριτήρια για όσους θα λαμβάνουν επιδότηση του 1/3 της δόσης. Πάντως, οι τράπεζες για τους πλέον ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες φέρεται ότι δεσμεύονται πως θα προχωρήσουν σε κούρεμα μέρους του δανείου τους, ενώ δεν συμφωνούν με κούρεμα για όσους διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία.

Και ενώ η συζήτηση δεν έχει ακόμα τελειώσει αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση σύμφωνα με «Τα Νέα» εμφανίζεται διατεθειμένη να παρατείνει τον νόμο Κατσέλη και μετά τον Μάρτιο εφόσον δεν έχει προκύψει έως το τέλος ισχύος του νόμου (ο οποίος παρατάθηκε – μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου) συμφωνία με τις τράπεζες και τους θεσμούς.

Το βέβαιο είναι όμως ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει χαμηλότερα όρια προστασίας και φυσικά θα αφορά μικρότερο αριθμό δανειοληπτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ