ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μηχανισμός εντοπισμού μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Ελλάδα

Έρχεται μηχανισμός εντοπισμού μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Ελλάδα
REUTERS/Francois Lenoir

Έναν πρόσθετο μηχανισμό διορθώσεων και εποπτείας της Ελλάδος θα ενεργοποιήσει η Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα συντάξουν οι θεσμοί (από τα ευρήματα της οποίας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση ή μη της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα SMPs και ANFAs), η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα και μια δεύτερη έκθεση.

Με την έκθεση αυτή οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν θα προχωρά σε διαπιστώσεις ύπαρξης εκτεταμένων μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου και ζητώντας τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Σε πολιτικό επίπεδο η έκθεση αυτή συνιστά πλήγμα στο αφήγημα επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο επιμελείται τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση.

Πάντως η αναγκαιότητα λήψης διορθωτικών μέτρων προκύπτει μετά την εκπόνηση ανάλυσης σε βάθος από την Κομισιόν αξιολογώντας μια σειρά δεικτών που συστηματικά καταγράφει η Eurostat.

Οι δείκτες που προκαλούν ανησυχία για την Ελλάδα συνδέονται κυρίως με τον τραπεζικό τομέα, το ύψος των κόκκινων δανείων και το ύψος του ιδιωτικού χρέους, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ανεργία και βέβαια το ύψος του δημόσιου χρέους.

Το τέλος των Μνημονίων βρήκε μεταξύ άλλων την ελληνική οικονομία με καθαρή διεθνή επενδυτική θέση στο -142,5% του ΑΕΠ, με μείωση του ελληνικού μεριδίου εξαγωγών στον παγκόσμιο χάρτη εξαγωγών κατά 10% την τελευταία πενταετία, με ανεργία η οποία υπερβαίνει, παρά την πτώση, το όριο του 10% του εργατικού δυναμικού, με δημόσιο χρέος στα ύψη (176,1% του ΑΕΠ το 2017) και ιδιωτικό χρέος στο 116,4% του ΑΕΠ, αλλά με τεράστιο πρόβλημα κόκκινων δανείων, στα 84,7 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ