ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Ρυθμίσεις στα μέτρα τους θέλουν τα funds

«Κόκκινα» δάνεια: Ρυθμίσεις στα μέτρα τους θέλουν τα funds
Pixabay

Τη χαλαρότερη προστασία της πρώτης κατοικίας των «κόκκινων» δανειοληπτών, αλλά και τη χορήγηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για να επιταχυνθούν οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επιδιώκουν τα funds που επενδύουν σε ελληνικά assets.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως πίσω από τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα κρύβονται κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια που «εκβιάζουν» λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Μέσω short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια, ασκούν πιέσεις στις αποτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων , προκειμένου να αναγκάσουν τις Διοικήσεις των τραπεζών να πάρουν «εν θερμώ» αποφάσεις για την πώληση σε χαμηλές τιμές χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων που είναι σε καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα funds αυτά δεν έχουν απαραίτητα μεγάλη οικονομική επιφάνεια και πως πατώντας στη «ρηχότητα» του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασκούν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με πολύ μικρούς συναλλακτικούς τζίρους. Ενδεικτικά χθες ο αθροιστικός τζίρος στις μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank μόλις που ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, μέσω αυτών των πράξεων, αποδεδειγμένης χαμηλής αξίας, τα funds διαμορφώνουν αρνητικές εντυπώσεις για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τις οποίες αποσκοπούν να εκμεταλλευτούν είτε για να εκβιάσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές, όπως συνέβη το 2015, είτε για να αποσπάσουν τραπεζικά assets σε «σκοτωμένες» τιμές.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν πως εάν βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μειωθεί ο κίνδυνος για τους επενδυτές και θα ενθαρρυνθεί η είσοδος τους στην αγορά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα «κόκκινα» δάνεια να βγαίνουν πιο εύκολα από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και σε καλύτερες τιμές για τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στη βάση αυτή οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, να υπάρξει ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, να δημιουργηθεί ένα εξωδικαστικό πλαίσιο που θα επιταχύνει τις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και να καταστούν ταχύτερες οι εξώσεις από τα σπίτια που θα πωλούνται μέσω των πλειστηριασμών.

Επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά των NPLs αναφέρουν πως ειδικά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα λειτουργεί ως αντικίνητρο και έως σήμερα είναι για αυτούς προτιμότερο να επενδύουν σε «κόκκινα» δάνεια τραπεζών άλλων χωρών, που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ