ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολογία ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ στο ΣτΕ για τα δώρα των συνταξιούχων

Απολογία ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ στο ΣτΕ για τα δώρα των συνταξιούχων
EUROKINISSI

Σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο καλούνται να απολογηθούν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ (επικουρικό) έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση».

Οι δύο φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν. 4051/12 και 4093/12.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αίτηση του Μεικτού Ενωτικού Ταξικού Συνταξιουχικού Κινήματος «Η Συσπείρωση» που εκπροσωπεί τον Οδυσσέα Τσολογιάννη, συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, που είχε δικαιωθεί με την 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣτΕ όρισε δικάσιμο την 23/1/2019 προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην περίπτωση του εν λόγω συνταξιούχου υπήρξε συμμόρφωση ή μη με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015.

Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των μαζικών προσφυγών πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα έχουν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ